Banan består av en övningsslinga av asfalt där en kurv- och en rakdel är belagd med densiphalt. Densiphalt är ett oerhört hårt material bestående av bla densit och porfyr som diamantslipas för en slät och hård yta. På detta målas en speciell beläggning.  Ytan vattnas så att underlaget blir halt. Detta innebär att man får en väldigt realistisk känsla för hur man själv och fordonet beter sig vid halt väglag. Vi kör olika bromsmoment och manövereringsövningar på både strävt och halt underlag.

Allt i syfte att ni som förare skall bli medvetna om riskerna, men också att ni tränar på ett antal moment ni har nytta av att behärska. Har man upplevt hur det känns att tappa kontrollen på sitt fordon, så har man större möjligheter att agera rätt i en kritisk situation. Övning ger färdighet.

Vi har sex st banbilar som vi kan ställa till förfogande. Banbilarna är Skoda Fabia av 2010 års modell. Alla våra banbilar är utrustade med i – och urkopplingsbara ABS-bromsar och ESP (antisladdsystem). Det finns också naturligtvis alla möjligheter att bedriva utbildning med egna fordon. Vi bedriver utbildning med allt från personbilar, bussar, minibussar, lastbilar till entreprenadmaskiner och diverse militära specialfordon.

Som ett led i utbildningen har vi även en krocksläde som simulerar krock i en hastighet av 7 km/h samt en vältbil.

Halkkörning för företag och organisationer etc

Många företag och organisationer förlägger personalarrangemang typ kick-offer till halkbanan. De anser det vara det perfekta arrangemanget för personalen, speciellt om man har personal som använder någon typ av fordon i sitt yrkesutövande. Även olika organisationer använder sig av halkbanans tjänster för att förbättra säkerheten hos sina förare. Exempelvis kan nämnas att körningar med minibussar har ökat kraftigt de senaste åren.

 Här kan du se en film från ett event. 

Vi har möjlighet att skräddarsy en utbildning för just Ert företag. Alla typer av fordon kan användas – personbilar, minibussar, bussar, lastbilar och även alla tyngre typer av fordon. Vi kan även ställa våra banbilar till förfogande.

Lastbil halkbana

I samband med halkkörningen kan vi även erbjuda andra arrangemang att komplettera utbildningen med:
- Brandövning – hur släcker man ett brinnande fordon
- Första Hjälpen – elementär livräddning om olyckan är framme
- Prova-på-motorsport ( tex gokart eller folkrace )

Detta är några exempel men har Ni egna idéer eller förslag anpassat till Er verksamhet så lyssnar vi gärna.

Vidareutbildning för privatpersoner

- Är Du en av dem som tog körkort innan halkutbildning var obligatoriskt och känner att Du skulle vilja testa?
- Känner Du ibland att det skulle vara bra att känna på halkan innan snösäsongen börjar?
- Eller har Du kanske köpt en ny bil och vill känna hur den beter sig vid halt väglag? Kanske den nya bilen är utrustad på ett sätt som den gamla inte var, exempelvis med ABS, fyrhjulsdrift eller automatlåda.

Hos oss kan alla prova – både med egen bil eller med våra. Vi har kurser även för Dig som har körkort. Både kvällstid och helgdagar. Det är bara att boka en tid. Eller varför inte köpa ett presentkort till någon man är rädd om ( och då menar vi inte bilen )

Vill Du ha information eller boka tid kan Du ringa 013-36 26 90 eller maila oss halkbana@lms.se

“Vi har halka året runt”